Muovikoulu Blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Mitä on pleksilasi?

Marko Koljonen 4.9.2018 11:08
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Pleksi tai pleksilasi on yleisesti käytössä oleva nimi lasinkirkkaalle muovilevylle. Sana pleksi juontaa juurensa saksalaisen akryylilevyn valmistajan Evonik GmbH:n kauppanimestä Plexiglas. Nykyään se on akryylilevy muiden joukossa ja vastaavia tuotteita ovat muun muassa Crylon ja Crulux, Altuglas ja Perspex. Akryylilevyjä on sekä suulakepuristettuina että valettuina. 

Pleksilasia käytetään lasin korvaamiseen

Käytännössä pleksillä tarkoitetaan siis lasinkirkasta muovilevyä, jolla voidaan korvata lasia erilaisissa käyttökohteissa. Lasinkirkkaita muovilevyjä on kuitenkin useita eri laatuja ja tunnetuimmat pleksit ovat akryylia (PMMA) tai polykarbonaattia (PC).

Molemmat laadut ovat optisesti erinomaisia, mutta eroja löytyy muun muassa niiden iskulujuudessa. Akryyli ja polykarbonaatti ovat normaaliin floatlasiin verrattuna iskusitkeitä, mutta polykarbonaatti on siinä täysin omassa luokassaan. Polykarbonaatin iskulujuus lasiin verrattuna on 200 kertaa parempi, kun taas akryyli on lasia 20 kertaa iskulujempi.

Vähemmän tunnettuja lasinkirkkaita muoveja ovat PS eli polystyreeni sekä PETG. Molemmilla on omat hyvät ominaisuutensa. Tutustu tarkemmin polystyreenin ja PETG:n ominaisuuksiin.


Kovapintaiset kirkkaat muovit

Kirkkaita muovilevyjä saa myös pinnoitettuina, jolloin pinnoitteella on parannettu mm. muovilevyn naarmuuntumisen tai kemikaalien kestoa. Pinnoitetuista kirkkaista muovilevyistä esimerkkeinä ovat kovapintainen polykarbonaatti Aikon® PC Hard sekä kovapintainen akryyli Aikon® PMMA Hard.

Kovapintaisia polykarbonaatti- ja akryylilevyjä käytetään vaativissa käyttökohteissa. Optisten ominaisuuksien, iskulujuuden sekä pinnoitteen parantaman naarmuuntumisen, kemikaalien ja UV-säteilyn keston ansiosta materiaalit soveltuvat hyvin mm. ajoneuvoteollisuuteen. Esimerkiksi metsäkoneiden ohjaamoiden turvalasit valmistetaan kovapintaisesta polykarbonaatista.

ponsse-scorpion-41-1

Pleksilasien ominaisuudet ja erot

Olennaista on tuntea pleksien ominaisuudet ja niiden väliset erot valittaessa kirkasta levyä käyttökohteeseen. Tällöin onnistutaan löytämään juuri sopiva kirkas muovilevy korvaamaan esimerkiksi lasia. 

Teimme Lasi vs. Muovi -oppaan, missä vertailemme lasia ja lasinkirkkaita muoveja. Vertailussa on mukana 15 eri ominaisuutta, joiden tarkastelu auttaa tekemään parempia materiaalivalintoja käyttökohteeseen.

Tilaa ilmainen Lasi vs. Muovi -opas alta tai tästä linkistä. 

New call-to-action

 

Aiheet: Polykarbonaatti (PC), Lasinkirkkaat muovit, Pleksi

Pleksillä tarkoitetaan käytännössä lasinkirkasta muovilevyä, jolla voidaan korvata lasia erilaisissa käyttökohteissa. 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki