Muovikoulu Blogi

Muovikoulun blogista löydät monipuolista tietoa muovimateriaaleista ja niiden valinnasta, tuotantomenetelmistä ja erilaisista käyttökohteista. 

Mitä on pleksilasi?

Marko Koljonen 4.9.2018 11:08
Marko Koljonen
Seuraa minua:

Pleksi tai pleksilasi on yleisesti käytössä oleva nimi lasinkirkkaalle muovilevylle. Sana pleksi juontaa juurensa saksalaisen akryylilevyn valmistajan Evonik GmbH:n kauppanimestä Plexiglas. Nykyään se on akryylilevy muiden joukossa ja vastaavia tuotteita ovat muun muassa Crylon ja Crulux, Altuglas ja Perspex. Akryylilevyjä on sekä suulakepuristettuina että valettuina. 

Käytännössä pleksillä tarkoitetaan siis lasinkirkasta muovilevyä, jolla voidaan korvata lasia erilaisissa käyttökohteissa. Lasinkirkkaita muovilevyjä on kuitenkin useita eri laatuja ja tunnetuimmat pleksit ovat akryylia tai polykarbonaattia.                                                                                               

Molemmat laadut ovat optisesti erinomaisia, mutta eroja löytyy muun muassa iskulujuudessa. Molemmat laadut ovat normaaliin floatlasiin verrattuna iskusitkeitä, mutta polykarbonaatti on siinä ihan omassa luokassaan.

Vähemmän tunnettuja lasinkirkkaita muoveja ovat PS eli polystyreeni sekä PETG. Molemmilla on omat hyvät ominaisuutensa. 

ponsse-scorpion-41

Kirkkaita muovilevyjä saa myös pinnoitettuina, jolloin pinnoitteella on parannettu esim. naarmuuntumisen tai kemikaalien kestoa. Pinnoitetuista kirkkaista muovilevyistä esimerkkeinä  kovapintainen polykarbonaatti Aikon® PC Hard sekä kovapintainen akryyli Aikon® PMMA Hard .

Kuvassa Ponssen Scorpion hytti, jonka lasit  on valmistettu kovapintaisesta polykarbonaatista. 

Olennaista on tuntea näiden pleksien ominaisuudet ja niiden väliset erot valittaessa kirkasta levyä käyttökohteeseen. Tällöin onnistutaan löytämään juuri sopiva kirkas muovilevy korvaamaan esimerkiksi lasia

Teimme aiheesta oppaan, missä vertailimme lasia ja lasinkirkkaita muoveja  viidentoista eri ominaisuuden kautta. Tämä tarkastelu auttaa tekemään parempia materiaalivalintoja käyttökohteeseen.

Tilaa ilmainen Lasi vs. Muovi -opas alta tai tästä linkistä. 

New call-to-action

 

 

 

Aiheet: Polykarbonaatti PC, Akryyli PMMA, Kovapintainen PC, PMMA Hard, Lasinkirkkaat muovit

Käytännössä pleksillä tarkoitetaan lasinkirkasta muovilevyä, jolla voidaan korvata lasia erilaisissa käyttökohteissa. 

Tilaa blogi!

Uusimmat blogit

Aiheet

Katso kaikki